Pareteoprincipen!

På min årliga skrivarvecka på Fridhems folkhögskola talade vi om 80/20 regeln. Det var flera som inte kände till den så här kommer en förklaring.

Paretoprincipen som den egentligen heter utvecklades av den italienske ekonomiprofessorn Vilfredo Pareto som föddes i mitten på 1800-talet. Han visade på att ett 80/20 förhållande gäller mellan insats och resultat i många olika situationer.

Från detta har principen sedan tagits vidare och sambandet har sedan konstaterats i många olika sammanhang, till exempel:

20 procent av kunderna står för 80 procent av vinsten.
20 procent av personalen står för 80 procent av personalproblemen.
Du använder 20 procent av dina kläder 80 procent av tiden.
Du använder 20 procent av dina recept för att laga 80 procent av maten.
80/20 dieten innebär att du ska äta nyttigt 80 procent av tiden.

På jobbet innebär det att 80 procent av det du presterar kommer från 20 procent av tiden
du lägger ner. Det kan vara intressant att fundera över om tid och energi läggs på det som ger mest utdelning?

Hur ser din arbetsdag ut?

De flesta fikar samtidigt som e-posten kollas, därefter listar man och prioriterar dagens uppgifter. Gör du de små lätta uppgifterna först för att sedan sätta igång med de större och mer energikrävande uppgifterna?

80/20-regeln menar att det är de större och mer energikrävande uppgifterna som ofta också genererar mer effekt och det är därför mer fördelaktigt att ta itu med dessa uppgifter först.

Ett första steg i att använda paretoprincipen är helt enkelt att identifiera var du hittar dina 20 procent. Detta kan näst intill tillämpas på det mesta.

Vill du lära dig mer kan du läsa boken: 80/20 regeln skriven av Richard Koch.